Στις πολύχρωμες αγορές του Chichicastenango

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αγορές σε όλη την Κεντρική Αμερική πραγματοποιείται στη μικρή πατρίδα των Maya K'iche' το Τσιτσικαστενάγκο, που βρίσκεται στα δυτικά υψίπεδα της Γουατεμάλα.

Το Τσιτσικαστενάγκο είναι μια γοητευτική, παραδοσιακή και αυθεντική πόλη των Μάγια και το όνομα της στην γλώσσα των αυτόχθονων Nahuatl μεταφράζεται σαν "τόπος των τσουκνίδων". Βρίσκεται ψηλά στην καταπράσινη ορεινή περιοχή της Γουατεμάλα, και μετά την επίσκεψή μου εκεί ένιωθα ότι είδα την πραγματική, αυθεντική Γουατεμάλα. Περιτριγυρισμένο από κοιλάδες και βουνά που περιβάλλουν τους ορίζοντες, το Chichicastenango φαίνεται απομονωμένο στο χρόνο και χώρο από την υπόλοιπη Γουατεμάλα. Όταν οι στενοί λιθόστρωτοι δρόμοι και οι κόκκινες κεραμοσκεπείς οροφές είναι περιτυλιγμένες με ομίχλη, είναι εντελώς μαγικό.

Το κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι η τεράστια αγορά της! Οι ντόπιοι ταξιδεύουν από τα γύρω χωριά της υπαίθρου και συγκεντρώνονται στην αγορά για να πουλήσουν τα όμορφα χειροτεχνήματα, τα πολύχρωμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα φρέσκα προϊόντα, τα παραδοσιακά ρούχα και πολλά άλλα σε αυτή την πολύβουη και ζωντανή τοπική αγορά. Η αγορά πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και Κυριακή και τα πλήθη των πωλητών- βιοτεχνών και τουριστών που συσσωρεύονται προσδίδουν μια πολύ πιο κοσμική και εμπορική ατμόσφαιρα, αλλά το Chichi, όπως αποκαλείται επίσης το Chichicastenango, διατηρεί το μυστήριο του.

Αν σας αρέσει να επισκέπτεστε τις τοπικές αγορές, όταν ταξιδεύετε, για να ανακαλύψετε την τοπική κουλτούρα, το Chichicastenango είναι η απόλυτη αγορά για να εξερευνήσετε και να ψωνίσετε και σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία των αγορών της Γουατεμάλα.

Επισκέφθηκα το Chichicastenango ημέρα Πέμπτη προερχόμενη από το Panajachel της Λίμνης Atitlan, μιας ώρας δρόμος. Είναι μια γραφική, γοητευτική πόλη της οποίας οι περιστασιακές σύγχρονες κατασκευές αντισταθμίζονται από τα παραδοσιακά σπίτια, τα πολύχρωμα ζωγραφισμένα αποικιακά κτίρια, και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Κι εκεί στον λόφο το τοπικό νεκροταφείο, με τα πιο ζωντανά χρώματα που έχω δει σε μνήματα.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βρω την αγορά. Τεράστια, υπαίθρια, κάλυπτε όλη την κεντρική περιοχή της πόλης. Τα μικρά πλακόστρωτα δρομάκια είχαν μετατραπεί σε στενούς διαδρόμους με εκατοντάδες μαγαζάκια και στις δύο πλευρές τους, πολλά από τα οποία αυτοσχέδια κατασκευασμένα.

Ξεκίνησα την περιπλάνηση στην αγορά. Συναρπαστική, χαοτική, πολύβουη, πολύχρωμη και πολυσύχναστη. Ένας λαβύρινθος, καθώς όλοι οι δρόμο φαινόταν ίδιοι και χάθηκα αρκετές φορές περνώντας ξανά και ξανά από τα ίδια σοκάκια και τους ίδιους πάγκους, αλλά …..όλα είναι μέρος της περιπέτειας.

Όλες οι αισθήσεις σε εγρήγορση, γεύονταν και απορροφούσαν τα πάντα ταυτόχρονα, μυρωδιές, ήχους, αξιοθέατα, εικόνες, ανθρώπους και χρώματα, πανδαισία χρωμάτων.

Υπήρχαν τόσοι πάγκοι μέσα και έξω από τα μαγαζιά όπου οι ντόπιοι, άντρες και γυναίκες, πωλούσαν όμορφα χειροποίητα αντικείμενα όπως περίπλοκα χειροποίητα πορτοφόλια, σακίδια και πορτοφόλια, έντονα χρωματιστά υφάσματα, υφαντές ταπετσαρίες, ξυλόγλυπτα, πολύχρωμοι πίνακες, χειροτεχνήματα, παραδοσιακά ρούχα, κασκόλ, κουβέρτες, κοσμήματα, κεραμικά, παραδοσιακές ξύλινες μάσκες, φρέσκα προϊόντα και πολλά άλλα. Πουλούσαν σχεδόν τα πάντα!

Κι εγώ βέβαια ψώνισα υπέροχα αναμνηστικά και όμορφα δώρα για τους φίλους μου, αφού έκανα το απαραίτητο παζάρι!

Πέρασα αρκετές ώρες περπατώντας στα πολύχρωμα σοκάκια της υπαίθριας, τεράστιας αγοράς απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα, παρά τους αρκετούς τουρίστες που κυκλοφορούσαν. Η πόλη είναι πολύ παραδοσιακή και αυθεντική και ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τους γηγενείς Μάγιας, άντρες και γυναίκες, ντυμένους με τα όμορφα παραδοσιακά πολύχρωμα ρούχα τους. Και παιδιά, παντού παιδιά με υπέροχα μάτια κάρβουνο, τα μικρά δεμένα στην πλάτη των μανάδων τους! Υπήρχε πολλή κουλτούρα στο Chichicastenango και πέρασα αρκετή ώρα καθισμένη στα πεζοδρόμια ανάμεσα στις περιπλανήσεις και εξερευνήσεις μου, απλά παρατηρώντας την καθημερινή ζωή των ντόπιων, βιώνοντας μια εκπληκτική, μοναδική και συναρπαστική εμπειρία!

Το μεσημέρι, έκανα ένα διάλειμμα από την εξερεύνηση της αγοράς, μια ανάπαυλα των αισθήσεων, στην χαλαρωτική ατμόσφαιρα μιας πανέμορφης αυλής, παρέα με έναν παπαγάλο!

Και συνεχίζοντας την παραπλάνηση μου μετά την ανάπαυλα στα πολυσύχναστα δρομάκια της αγοράς, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα, ζώντας στον παλμό της και φωτογραφίζοντας, αιχμαλωτίζοντας με τον φακό μου μοναδικές εικόνες αυθεντικότητας!

Και μέσα στο πλήθος των μικρομάγαζων βρήκα μια μεγάλη κλειστή αγορά αγροτών με φρούτα και λαχανικά, μια από τις πιο όμορφες που έχω δει από τις αγορές του κόσμου που έχω επισκεφθεί. Ζωντανή, πολύβουη γεμάτη χρώματα, πανδαισία χρωμάτων φορεσιών, φρούτων και λαχανικών!!

Και στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο κέντρο της ζωντανής αγοράς, η μια από τις δύο αποικιοκρατικές εκκλησίες της πόλης, η 400 ετών εκκλησία του Αγίου Θωμά, χτισμένη επάνω στην βάση ενός Προκολομβιανού ναού. Eδώ οι ιερείς των Maya K'iche’ χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα την εκκλησία για τα τελετουργικά τους, ήταν συναρπαστικό να το παρακολουθείς να γίνεται!!! Οι Masheños, οι πολίτες του Chichicastenango, φημίζονται για την προσήλωσή τους στις προχριστιανικές πεποιθήσεις και τις τελετές, και οι διάφορες cofradías της πόλης (θρησκευτικές αδελφότητες) πραγματοποιούν πομπές προς τιμή των αγίων τους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Θωμά. Οι πολιτιστικές παραδόσεις και η θρησκεία στο Chichicastenango ήταν αρκετά διακριτές, καθώς συνδυάζουν τις θρησκευτικές παραδόσεις των μάγιας με τις ρωμαιοκαθολικές.

Ο καπνός γέμιζε τον αέρα καθώς οι ντόπιοι έκαιγαν θυμίαμα προσευχόμενοι στα απότομα και ανισομεγέθη πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην λευκή εκκλησία. Κι εκεί στα σκαλιά η αγορά των λουλουδιών, οι ντόπιοι πωλητές με τα όμορφα παραδοσιακά ρούχα τους συγκεντρωμένοι, κάθονταν στα σκαλιά και πουλούσαν τα πολύχρωμα χειροτεχνήματα τους και τις τεράστιες δέσμες λευκών και κίτρινων λουλουδιών και φυτών. Τα σκαλιά γεμάτα με αυτά τα όμορφα λουλούδια και τα κεριά που έμεναν εκεί σαν προσφορές, πριν μπουν οι ντόπιοι μέσα στην εκκλησία.

Η περιοχή γύρω από την εκκλησία ήταν η πλέον πολυσύχναστη της αγοράς, με κόπο διέσχισα το πλήθος και ανέβηκα στα σκαλιά της εκκλησίας, επισκέφτηκα το εσωτερικό της και κατόπιν κάθισα εκεί ψηλά, στην κορυφή των σκαλοπατιών και παρατηρούσα τα περίχωρά μου. Το πλεονέκτημα από τις σκάλες της εκκλησίας ήταν φανταστικό, ήταν ένα καταπληκτικό σημείο παρακολούθησης, με υπέροχη θέα στην γεμάτη αγορά και σε όλους τους πολύχρωμους πάγκους και ανθρώπους! Άφησα τον εαυτόν μου να αφουγκραστεί τον παλμό του πλήθους και βίωσα την τόση ενδιαφέρουσα τοπική εμπειρία

Φεύγοντας τις απογευματινές ώρες, πήρα μαζί μου υπέροχες πολύχρωμες εικόνες αυθεντικότητας μιας γωνιάς της πανέμορφης αυτής χώρας των Μάγιας, έτσι όπως καθρεπτίζεται στα μάτια των παιδιών του Chichicastenango που θα συνεχίσουν την παράδοση…

Αν ψάχνετε για μια συναρπαστική πολιτιστική εμπειρία, όπου μπορείτε να βυθιστείτε στην τοπική κουλτούρα, υπέροχες ευκαιρίες φωτογραφιών και ένα μέρος για να ψωνίσετε μοναδικά και χειροποίητα αναμνηστικά, σας προτείνω να δείτε την αγορά Chichicastenango κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας στη Γουατεμάλα. Είναι πραγματικά μια απίστευτη και αυθεντική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

TOP