Απίστευτη Αιθιοπία ……. λατρεμένη Αιθιοπία
Την επισκέφτηκα το 2011 και την λάτρεψα. Οι συγκυρίες το έφεραν και αντί Μάλι-Μπουργκίνα Φάσο να βρεθώ Αιθιοπία. Δυστυχώς αρχές του 2012 άρχισε ο πόλεμος στο Μάλι και οι δύο αυτές υπέροχες χώρες δεν είναι πλέον προσβάσιμες, αφού και στην Μπουργκίνα Φάσο η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη. Αλλά αποζημιώθηκα, μαγεύτηκα και λάτρεψα την Αιθιοπία, αυτόν τον αυθεντικό, παρθένο τόπο με τις πολλές αντιφάσεις, γνώρισα και είδα την μαύρη Αφρική με ένα άλλο μάτι.
Η μεγαλύτερη χώρα του Κέρατος της Αφρικής είναι ένας πανέμορφος τόπος, ένα αχανές υψίπεδο που σαν λεπίδα κόβει στα δύο, από βορειοανατολικά στα νοτιοδυτικά, το Μεγάλο Ρήγμα της Αφρικής, αναδεικνύοντας τα υπέροχα Simien Mountains.
Εδώ οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου, που σαν φίδι την διασχίζει στα δυτικά, με την μοναδική λίμνη Τάνα κύριο τροφοδότη του. Και το βύθισμα Danakil, στα βορειοδυτικά, ένα από τα χαμηλότερα μέρη του πλανήτη (100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και το πιο θερμό μέρος στη Γη, όσον αφορά τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες. Και δίπλα τα ηφαίστεια με πλέον γνωστό το ενεργό Erta Ale, αλλά κορυφαία η Λίμνη Dallol, μια πολύχρωμη παλέτα της φύσης με το θειάφι να δίνει το κίτρινο χρώμα, ο χαλκός τις κοκκινωπές αποχρώσεις, το μαγγάνιο το μοβ και το αλάτι να στολίζει το τοπίο σαν χιόνι με κατάλευκους παράξενους σχηματισμούς, ενώ το νερό κοχλάζει και το θειάφι κάνει την αναπνοή δύσκολη. Και τα τροπικά δάση, στα βουνά αλλά και στον νότο, με πλήθος ενδημικών ειδών.
Κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, αφού εδώ ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότεροι πρόγονοι μας, οι αυστραλοπίθηκοι Lucy και Selam ηλικίας 3,2 και 3,3 εκατομμυρίων χρόνων αντίστοιχα. Με βαριά ιστορία αιώνων ο βορράς, αρχέγονες φυλές έξω από κόσμο στον νότο.
Γνωστή ως Αβησσυνία, είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες του κόσμου με ιστορία 3.000 χρόνων. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τα προ-χριστιανικά χρόνια από μία από τις φυλές που εγκαταστάθηκαν στην σημερινή βόρεια Αιθιοπία. Ο Etiopik, ο εγγονός του Νώε, πιστεύεται ότι είναι ο εθνάρχης της χώρας, ο Menelik ο γιος του Σολόμωντα και της Βασίλισσας του Σίβα έφερε στην χώρα τις πλάκες της Κιβωτού της Διαθήκης, που φυλάσσονται ακόμη μέχρι σήμερα στην εκκλησία St. Mary of Zion στην Αξούμ.
Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Αρμενία, που διακήρυξε επίσημα το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, το 333 μ.Χ. και οι Αιθίοπες παραμένουν φανατικοί χριστιανοί έως σήμερα. Κι όμως η Χαράρ, η μεγαλύτερη πόλη στα νοτιοανατολικά, είναι η 4η ιερή πόλη του Ισλάμ με 110 τζαμιά. Και στα νοτιοδυτικά οι απόγονοι των προϊστορικών Νειλωτικών φυλών είναι ανιμιστές.
Μοναδική κουλτούρα με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, η Αιθιοπία με πάνω από δύο χιλιετίες ιστορία και αρχαίους θησαυρούς, διάσπαρτους σε όλη την χώρα, από τους γιγάντιους οβελίσκους στην Αξούμ, τα κάστρα της Γκοντάρ- του ‘’Camelot της Αφρικής’’, τα μοναδικά μοναστήρια με τις εξαίσιες τοιχογραφίες στα νησάκια της λίμνης Τάνα, τους λαξευμένοι στους βράχους, κρεμαστούς, μεσαιωνικούς ναούς χαμένους στην περιοχή του Tigray αλλά κυρίως τις μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα, το μοναδικό μέρος που υποσχέθηκα να ξαναγυρίσω.