Απίστευτη Αιθιοπία ……. λατρεμένη Αιθιοπία

Την επισκέφτηκα το 2011 και την λάτρεψα. Οι συγκυρίες το έφεραν και αντί Μάλι-Μπουργκίνα Φάσο να βρεθώ Αιθιοπία. Δυστυχώς αρχές του 2012 άρχισε ο πόλεμος στο Μάλι και οι δύο αυτές υπέροχες χώρες δεν είναι πλέον προσβάσιμες, αφού και στην Μπουργκίνα Φάσο η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη. Αλλά αποζημιώθηκα, μαγεύτηκα και λάτρεψα την Αιθιοπία, αυτόν τον αυθεντικό, παρθένο τόπο με τις πολλές αντιφάσεις, γνώρισα και είδα την μαύρη Αφρική με ένα άλλο μάτι.

Η μεγαλύτερη χώρα του Κέρατος της Αφρικής είναι ένας πανέμορφος τόπος, ένα αχανές υψίπεδο που σαν λεπίδα κόβει στα δύο, από βορειοανατολικά στα νοτιοδυτικά, το Μεγάλο Ρήγμα της Αφρικής, αναδεικνύοντας τα υπέροχα Simien Mountains.

Εδώ οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου, που σαν φίδι την διασχίζει στα δυτικά, με την μοναδική λίμνη Τάνα κύριο τροφοδότη του. Και το βύθισμα Danakil, στα βορειοδυτικά, ένα από τα χαμηλότερα μέρη του πλανήτη (100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και το πιο θερμό μέρος στη Γη, όσον αφορά τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες. Και δίπλα τα ηφαίστεια με πλέον γνωστό το ενεργό Erta Ale, αλλά κορυφαία η Λίμνη Dallol, μια πολύχρωμη παλέτα της φύσης με το θειάφι να δίνει το κίτρινο χρώμα, ο χαλκός τις κοκκινωπές αποχρώσεις, το μαγγάνιο το μοβ και το αλάτι να στολίζει το τοπίο σαν χιόνι με κατάλευκους παράξενους σχηματισμούς, ενώ το νερό κοχλάζει και το θειάφι κάνει την αναπνοή δύσκολη. Και τα τροπικά δάση, στα βουνά αλλά και στον νότο, με πλήθος ενδημικών ειδών.

Κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, αφού εδώ ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότεροι πρόγονοι μας, οι αυστραλοπίθηκοι Lucy και Selam ηλικίας 3,2 και 3,3 εκατομμυρίων χρόνων αντίστοιχα. Με βαριά ιστορία αιώνων ο βορράς, αρχέγονες φυλές έξω από κόσμο στον νότο.

Γνωστή ως Αβησσυνία, είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες του κόσμου με ιστορία 3.000 χρόνων. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τα προ-χριστιανικά χρόνια από μία από τις φυλές που εγκαταστάθηκαν στην σημερινή βόρεια Αιθιοπία. Ο Etiopik, ο εγγονός του Νώε, πιστεύεται ότι είναι ο εθνάρχης της χώρας, ο Menelik ο γιος του Σολόμωντα και της Βασίλισσας του Σίβα έφερε στην χώρα τις πλάκες της Κιβωτού της Διαθήκης, που φυλάσσονται ακόμη μέχρι σήμερα στην εκκλησία St. Mary of Zion στην Αξούμ.

Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Αρμενία, που διακήρυξε επίσημα το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, το 333 μ.Χ. και οι Αιθίοπες παραμένουν φανατικοί χριστιανοί έως σήμερα. Κι όμως η Χαράρ, η μεγαλύτερη πόλη στα νοτιοανατολικά, είναι η 4η ιερή πόλη του Ισλάμ με 110 τζαμιά. Και στα νοτιοδυτικά οι απόγονοι των προϊστορικών Νειλωτικών φυλών είναι ανιμιστές.

Μοναδική κουλτούρα με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, η Αιθιοπία με πάνω από δύο χιλιετίες ιστορία και αρχαίους θησαυρούς, διάσπαρτους σε όλη την χώρα, από τους γιγάντιους οβελίσκους στην Αξούμ, τα κάστρα της Γκοντάρ- του ‘’Camelot της Αφρικής’’, τα μοναδικά μοναστήρια με τις εξαίσιες τοιχογραφίες στα νησάκια της λίμνης Τάνα, τους λαξευμένοι στους βράχους, κρεμαστούς, μεσαιωνικούς ναούς χαμένους στην περιοχή του Tigray αλλά κυρίως τις μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα, το μοναδικό μέρος που υποσχέθηκα να ξαναγυρίσω.

Και στα νοτιοδυτικά , στην απομονωμένη κοιλάδα των Εθνικών Πάρκων των ποταμών Omo και Mago, μια από τις παρθένες περιοχές της Αφρικής, 20 περίπου φυλές, απόγονοι των προϊστορικών Νειλωτικών φυλών, αντιστέκονται στον χρόνο, κρατώντας αναλλοίωτες τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους.

Μαγεύτηκα από την φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, αλλά λάτρεψα τους ανθρώπους του… Όμορφοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι, φιλόξενοι, πολύ φτωχοί αλλά περήφανοι. Εντυπωσιακό ότι στην γλώσσα τους δεν υπάρχει η λέξη «όχι», που αποδίδεται με κάποιο νεύμα!! Πιο ανοιχτόχρωμοι από τους άλλους Αφρικανούς αλλά με εξίσου λαμπερά τα μελιά τους μάτια, σπάνια χαμογελαστά, μια θλίψη πάντα θολώνει το χαμόγελο, η θλίψη της φτώχιας.

Ασκητικές μορφές οι μεγαλύτεροι, με τους λευκούς, κυρίως, χιτώνες σε μεταφέρουν στην εποχή του Χριστού.

Οι φυλές στον νότο σοκάρουν με τα ιδιαίτερα στοιχεία καλλωπισμού ή βαφής των σωμάτων τους, αλλά και με την αποστασιοποιημένη τους έκφραση, σκληροί άνθρωποι, καμιά σχέση με τους υπόλοιπους Αιθίοπες.

Ένα ατέλειωτο φωτογραφικό παζλ οι εικόνες τους. Είτε είναι σκηνές δρόμου είτε πορτραίτα.

Ένα ολόκληρο έθνος 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στο δρόμο, δεν είναι τυχαίο το ότι οι καλύτεροι δρομείς στον κόσμο είναι Αιθίοπες!

Γυναίκες και παιδιά μεταφέρουν μπιτόνια νερού, δεμάτια άχυρου, ξύλα, πραμάτειες για πώληση στις μεγάλες υπαίθριες αγορές.

Άνδρες οδηγούν κάρα ή συνοδεύουν για βοσκή τα αδύναμα ζώα τους. Δεκάδες παιδιά με τις σχολικές τους τσάντες, που περπατάνε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο.

Και δίπλα στον δρόμο ποτάμια με ατέλειωτες μπουγάδες αλλά και ημίγυμνες γυναίκες και γυμνοί άνδρες και παιδιά να προσπαθούν να πλυθούν στο λιγοστό νερό. Παιδιά παντού, ολόκληρα μπουλούκια, στο δρόμο και στα χωριά, έτρεχαν κοντά μας να μας ζητήσουν καραμέλες, άδεια πλαστικά μπουκάλια, ρούχα, αλλά κυρίως παπούτσια, είδος πολυτελείας γι αυτούς.

Τα πορτραίτα των ανθρώπων αυτού του τόπου είναι μοναδικά, η ψυχή αυτού του λαού αποτυπώνεται ….. και τα αποτελέσματα συγκλονιστικά!!

11.000 εικόνες σε 20 ημέρες περιπλάνησης στην Αιθιοπία, δεν έχουν ξεπεραστεί σε κανένα άλλο ταξίδι!! Μέσα από κάποιες από αυτές θα προσπαθήσω να σας γνωρίσω αυτόν τον μαγικό τόπο!!

TOP