Sossusvlei και Deadvlei, οι υπέροχοι "βάλτοι" της Namib

Είναι 5 το πρωί και διασχίζω την έρημο Ναμίμπ, τον "ανοιχτό χώρο", που έδωσε το όνομά της στην Ναμίμπια, την "γη των ανοιχτών χώρων", την "τεράστια ξηρή πεδιάδα", την δεύτερη πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, μετά τη Μογγολία.

Η έρημος Ναμίμπ είναι ένας καυτός ωκεανός άμμου 50.000 τετρ. χιλιομέτρων, δίπλα ακριβώς στον παγωμένο Ατλαντικό Ωκεανό και εκτείνεται σε βάθος περίπου 100 χλμ. από αυτόν. Εξωγήινο τοπίο, ένα από τα πιο ξηρά μέρη της γης. Ο εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε ώς εκεί το 1487, την ονόμασε "Άμμο της Κόλασης". Άδεια, ατελείωτη, σε μαγνητίζει και σε αποσβολώνει.

Καλώς ήρθα λοιπόν στο απέραντο πολύ, στο απέραντο τίποτα, στη Namib, την παλαιότερη έρημο της γης και σίγουρα μια από τις πιο όμορφες και απρόσιτες περιοχές ερήμου στον πλανήτη. Σε αυτή τη άγρια, σιωπηλή περιοχή του πλανήτη με τους αιώνια συνεχώς μεταβαλλόμενους κόκκινους αμμόλοφους, τους ψηλότερους στον κόσμο, με ύψους πάνω από 300 μέτρα.

Κι εγώ πολύ πριν την αυγή ξεκίνησα από το κατάλυμα μας, το Namib Naukluft Lodge, και διασχίζοντας 70 χιλιόμετρα της Ναμίμπ ευελπιστώ να φτάσω με την ανατολή στο Sossusvlei, από την ανατολή μέχρι την δύση επιτρέπεται η είσοδο και περιήγηση στην πιο διάσημη έκταση άμμου, και βασικό πόλο έλξης επισκεπτών, στη Ναμίμπια.

Το Sossusvlei ανήκει σε μία ευρύτερη περιοχή περίπου 32.000 τετρ. χιλιομέτρων της νότιας Ναμίμπ, που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Koichab και Kuiseb. Το όνομα "Sossusvlei" είναι μεικτής προέλευσης και σημαίνει "αδιέξοδος βάλτος", συνθετικό των Αφρικάανς λέξεων "sossus" και "Vlei" αντίστοιχης ερμηνείας "αδιέξοδο" και "βάλτος". Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για λεκάνη απορροής χωρίς εκροή για τον εφήμερο ποταμό Tsauchab.

Και λίγο μετά την είσοδο μας με 4Χ4 οχήματα στο ελλειπτικό "πήλινο τηγάνι", όπως χαρακτηρίζεται το Sossusvlei, αρχίζουν οι αμμόλοφοι που το περιβάλλουν, με ζωντανό κοκκινοπορτοκαλί χρώμα, ένδειξη υψηλής συγκέντρωσης οξειδίων του σιδήρου στην άμμο και τις επακόλουθες διαδικασίες οξείδωσης. Μια πλήρη παλέτα του κόκκινου και του πορτοκαλί οι αποχρώσεις τους, με τους παλαιότερους να έχουν το πλέον έντονο κοκκινωπό χρώμα. Σμιλεμένοι από τη δύναμη του Αίολου, δείχνουν σαν να ξεφυσούν όταν ο άνεμος που φυσά εποχιακά προς δύο κατευθύνσεις, σαρώνει την κορυφή τους, όπως περίπου συμβαίνει και στο μεγάλο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα.

Και είναι πρωί, ο ήλιος πλάγια και η μια πλευρά των γιγαντιαίων αμμόλοφων είναι στην σκιά, η φωτογραφική μηχανή μου έχει πάρει φωτιά! Οι φωτοσκιάσεις και οι αποχρώσεις εδώ, αυτές τις πρώτες ώρες μετά το χάραμα, είναι μια μοναδική εμπειρία, που η φύση έπρεπε να είχε προνοήσει να διαρκεί περισσότερο!!

Πρώτη στάση η Dune 45 - ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκεται στο 45ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει την πύλη Sesriem και το Sossusvlei.

Δίπλα στον δρόμο αυτός ο γίγαντας των 5 εκατομμύριων ετών άμμου που συσσωρεύτηκε από το ποταμό Orange στην έρημο Καλαχάρι και στη συνέχεια διοχετεύτηκε εδώ, σε προκαλεί να κατακτήσεις την κορυφή του στα 80 μέτρα!

Και άρχισε η ανάβαση στην οξεία αιχμή της καλλίγραμμης αμμογραμμής, δύσκολη, τα πόδια βουλιάζουν, αισθάνομαι ότι ο αμμόλοφος, σαν άγριο ζώο και αυτός, αντιπαλεύει όσους προσπαθούν να τον κατακτήσουν και να φτάσουν στην κορυφή του. Ευτυχώς που ήταν έντονη η πρωινή δροσιά, και τα κατάφερα και ανέβηκα! Η θέα μοναδική, πανοραμική της κοιλάδας και των περιμετρικών αυτής αμμόλοφων, με αποζημίωσε για την επίπονη ανάβαση.

Και όσο προχωρούσαμε στο εσωτερικό του ταψιού, οι πανύψηλοι πορτοκαλί-κοκκινωποί αμμόλοφοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, σε απίστευτους σχηματισμούς, σχήματα, αποχρώσεις του κοκκινοπορτοκαλί, σκιές και φωτοσκιάσεις μοναδικές!

Και κάποιοι από τους νεώτερους αμμόλοφους, καλύπτονται εν μέρει από χαμηλή βλάστηση και όλο και κάποιο δέντρο (κυρίως από είδη Acacia erioloba ). Αυτό οφείλεται στον ποταμό Tsauchab, που γεμίζει στις σπάνιες βροχοπτώσεις την λεκάνη του Sossusvlei. Η παρουσία νερού εδώ, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για την πλήρη έλλειψή της, ευνοεί αυτή την μικρή, διάσπαρτη βλάστηση και προσελκύει άγρια ζώα και μια αξιόλογη σειρά πουλιών

Και πιο κει οι μυστηριώδεις κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ , που παίδεψαν τους επιστήμονες μέχρι να ανακαλύψουν ότι υπεύθυνοι είναι οι τερμίτες! Ανακάλυψαν ότι χωρίς γρασίδι για να απορροφήσει άμεσα τα όμβρια ύδατα και να τα απελευθερώσει ξανά στην ατμόσφαιρα σαν ατμό, η όποια ποσότητα βροχής που πέφτει στην περιοχή απορροφάται από το πορώδες και αμμώδες έδαφος. Είναι το νερό αυτό που κρατά τους τερμίτες ζωντανούς, ακόμα και κατά τις χειρότερες φάσεις της σκληρής περιόδου ξηρασίας.

Και αφού περάσαμε τον Big Mama, στα σύνορα του Sossusvlei με το Deadvlei συναντήσαμε τον Big Daddy, που με ύψος 325 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος αμμόλοφος στην περιοχή - του Sossusvlei, γιατί ο ψηλότερος στην Namib είναι ο Dune 7, με ύψος 383 μέτρα, που βρίσκεται κοντά στο Walvis Bay.

Ο ήλιος είχε ανέβει όπως και η θερμοκρασία, οι σκιές χάθηκαν, και η απαράμιλλη θέα που προσφέρει η κορυφή του σε όλο το ερημικό τοπίο και απευθείας στο Deadvlei, δεν στάθηκε ικανή να με κάνει να επιχειρήσω την ανάβαση του.

Γιατί εκεί δίπλα, στην σκιά του Big Daddy, το Deadvlei, ο "νεκρός βάλτος", ένα άσπρο πήλινο ταψί ανάμεσα στους κοκκινοπορτοκαλί αμμόλοφους, με τα νεκρά δέντρα άγρυπνοι φρουροί του, με καλούσε να το εξερευνήσω, να ζήσω και να θαυμάσω άλλη μια φορά τα θαύματα της φύσης!

Το Deadvlei ωοειδές πήλινο τηγάνι σχηματίστηκε μετά από βροχόπτωση, όταν πλημμύριζε ο ποταμός Tsauchab, δημιουργώντας προσωρινές λίμνες και η αφθονία του νερού επέτρεψε την ανάπτυξη δέντρων κυρίως ακακίας. Το κλίμα άλλαξε, η ξηρασία έπληξε την περιοχή, και αμμοθύελλες δημιούργησαν τους αμμόλοφους που εμπόδισαν την διέλευση του ποταμού από την περιοχή. Τα δέντρα πέθαναν, καθώς δεν υπήρχε πλέον αρκετό νερό για να επιβιώσουν.

Αν και δεν είναι απολιθωμένες, καθώς δεν υπάρχει υγρασία για να βοηθήσει στην αποσύνθεση τους, αυτές οι φανταστικές μαυρισμένες από την θερμότητα του ήλιου φιγούρες, παραμένουν ψηλές και υπερήφανες εδώ και 600-700 χρόνια, μοναχικές ή σε υπέροχες συνθέσεις, σε έντονη αντίθεση με την λευκή, ραγισμένη επιφάνεια του αργίλου και το κοκκινοπορτοκαλί σκηνικό των αμμόλοφων.

Εκστασιασμένη από το ιδιαίτερα συναρπαστικό και σουρεαλιστικό τοπίο-σκηνικό προσπάθησα να ανακαλύψω σε κάθε γωνιά του τα κρυμμένα μυστικά της φύσης, να απολαύσω την γοητεία της νεκρής φύσης να γευτώ την ατμόσφαιρα της διαφορετικότητας και μοναδικότητας αυτού του μικρού κομματιού, αυτού του "βάλτου" της ερήμου.

Με αυτή την εικόνα της νεκρής φύσης έκλεισα την περιήγησή μου στο πλέον ενδιαφέρον κομμάτι στο απέραντο τίποτα της ερήμου Ναμίμπ. Επόμενο βήμα να πάρω μια βαθειά ανάσα θαυμάζοντας την από ψηλά να παλεύει με το Ατλαντικό Ωκεανό!

TOP