Οργανώνοντας Ταξίδι σε Ασυνήθιστους Προορισμούς

Και να που αποφασίσατε να κάνετε ένα μακρινό, πολυήμερο ίσως, ταξίδι σε ασυνήθιστο προορισμό για να γνωρίσετε τόπους με διαφορετική φύση, ιστορία, κουλτούρα, πολιτισμό, ήθη και έθιμα, από ότι έχετε γνωρίσει στα μέχρι τώρα ταξίδια σας.

Η μεγαλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία του ταξιδιού είναι να αγαπάτε τα ταξίδια, να αγαπάτε τον άνθρωπο και θέλετε να εξερευνήσετε την ζωή τους, να επιζητάτε να γνωρίσετε την διαφορετικότητα και να είστε τύποι που αναζητούν την περιπέτεια και την αυθεντικότητα στο ταξίδι

Να λοιπόν μερικές βασικές συμβουλές για την καλύτερη - και οικονομικότερη- οργάνωση του ταξιδιού σας και έχοντας πίστη, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό θα τα καταφέρετε!

H επιλογή του προορισμού

Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλοί ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πού ακριβώς πηγαίνουν, τις ιδιαιτερότητες του τόπου προορισμού τους. Εντυπωσιάζονται από τις περιγραφές άλλων ταξιδιωτών ή των ταξιδιωτικών γραφείων, και απογοητεύονται όταν ανακαλύπτουν ότι ο συγκεκριμένος προορισμός δεν συμφωνεί με τα θέλω και τις προσδοκίες τους. Ενημερωθείτε για τον τόπο που ονειρεύεστε να πάτε από ταξιδιωτικά περιοδικά και sites στο Διαδίκτυο, τα αφιερώματα παρέχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες. Επίσης, μια συζήτηση με φίλους ταξιδευτές είναι πάντα εποικοδομητική, ώστε να επιλέξετε το ταξίδι που καλύπτει τις προσδοκίες σας, αρκεί να σταθμίσετε τα θέλω σας με τις πληροφορίες που θα αποκομίσετε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν ενδείκνυται ποτέ να ταξιδεύσετε στην Ινδία εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τις ιδιαίτερες συνθήκες καθαριότητας της χώρας και την εξαθλίωση ή στη Βιρμανία εάν αδιαφορείτε για τη βουδιστική κουλτούρα. Επίσης δεν ενδείκνυται η Βολιβία ή το Περού εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ούτε η Αφρική εάν δεν αγαπάτε την κουλτούρα της μαύρης Ηπείρου και δεν αντέχετε την ένδεια.

Για να έχει το ταξίδι σας επιτυχία, λάβετε επίσης πολύ σοβαρά υπ’ όψη τις αδυναμίες και τις αντοχές σας, καθώς και της παρέας σας, όσον αφορά την διατροφή και τα καταλύματα του τόπου προορισμού σας. Σε πολλές εξωτικές χώρες, όπως είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό κ.α., ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα με το φαγητό αν δεν σας αρέσει η πικάντικη, εξωτική κουζίνα.

Η φυσική ασφάλεια κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη. Αναζητήστε όλες τις πληροφορίες και αποφύγετε τους επικίνδυνους προορισμούς μέσα από το Διαδίκτυο, κυρίως από τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδονται από τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας. Εάν συμβουλεύουν να μην πάτε εκεί, μην το κάνετε.

Να θυμάστε τέλος ότι θα πρέπει να έχετε υπομονή για να εξυπηρετηθείτε καλύτερα. Σε αρκετές χώρες δεν γίνονται υποχωρήσεις στο όνομα του τουρισμού και δεν χαρίζεται απολύτως τίποτα, σε άλλες σε αντιμετωπίζουν με ασυνήθιστη αυστηρότητα, σε άλλες που η φιλοξενία είναι παράδοση, επιβάλλεται να σέβεστε και να τιμάτε τους κανόνες της. Ακόμα θα πρέπει να σεβασθείτε το πολίτευμα μιας χώρας, έστω και αν διαφωνείτε, και φυσικά τη θρησκεία της. Στους περισσότερους ναούς - βουδιστικούς και μουσουλμανικά τεμένη - οφείλετε να βγάζετε τα παπούτσια, ακόμα να είστε και εντελώς ξυπόλυτοι ή να ντύνεστε σεμνά και να καλύπτετε το κεφάλι ή να φορέσετε hijab ή niqab. Διατηρήστε τις απόψεις σας και θυμηθείτε ότι εσείς είστε περαστικοί, ενώ οι ντόπιοι θα παραμείνουν.

H κατάλληλη παρέα

Φροντίστε οι φίλοι που θα έρθουν μαζί σας να είναι ενημερωμένοι για τον τόπο, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που θα έχει το ταξίδι και να είναι άτομα ανεξάρτητα και αυτοεξυπηρετούμενα. Η άγνοια μιας ξένης γλώσσας και η ανασφάλεια που διακατέχει πολλούς όταν βρίσκονται σε ξένο μέρος, μπορούν στην κυριολεξία να τινάξουν στον αέρα το ταξίδι. Εάν πρόκειται να ταξιδεύσετε με οργανωμένο γκρουπ η ανασφάλεια μειώνεται, όλα τα φροντίζουν οι άνθρωποι του Πρακτορείου. Εάν ταξιδεύσετε μεμονωμένα επιβάλλεται μια σχετική γνώση της αγγλικής γλώσσας και μην ανησυχείτε, στις τριτοκοσμικές και στις εξωτικές χώρες κανείς δεν μιλάει Αγγλικά καλύτερα από σας!

Η καλή παρέα με άτομα ιδίων με σας ενδιαφερόντων θα απογειώσει το ταξίδι σας, το αντίθετο να το καταστρέψει!!! Σκεφτείτε να είστε στην Καρταχένα της Κολομβίας και να μην έχετε παρέα να εξερευνήσετε την Παλαιά πόλη, γιατί η παρέα σας θέλει να χαλαρώσει με μπανάκι και spa σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο!

Παρέα χρειάζεστε και για να μοιράζονται και ορισμένα έξοδα του ταξιδιού, όπως του καταλύματος ή και της ενοικίασης ενός αυτοκινήτου, όταν ταξιδεύετε μεμονωμένα, πρέπει όμως όσο το δυνατόν να ελέγξετε το ρίσκο της παρέας ή της συγκατοίκησης.

Προετοιμάζοντας ένα ταξίδι

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες συμφωνούν ότι μία από τις μεγαλύτερες χαρές του ταξιδιού βρίσκεται στην προετοιμασία του. Το σημαντικότερο σημείο του είναι το σωστό πρόγραμμα. Αφού λοιπόν επιλέξατε τον προορισμό και την παρέα σας θα αποφασίσετε εάν ταξιδεύσετε με οργανωμένο γκρουπ ή μεμονωμένα με την παρέα σας.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγεται μεταξύ των προγραμμάτων των διαφόρων ταξιδιωτικών πρακτορείων, της χώρας σας ή της χώρας του προορισμού σας, το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, με γνώμονα το πλάνο με τις πρώτες πληροφορίες που αποκομίσατε για τον προορισμό, την εποχή, το χρόνο που θέλετε να διαθέσετε και τέλος το κόστος. Ενημερωθείτε για την αξιοπιστία του ταξιδιωτικού γραφείου, το πρόγραμμα του οποίου θα επιλέξετε, και αφήστε τα όλα να τα φροντίσουν οι άνθρωποί του! Εάν επιλέξετε πρόγραμμα τοπικού πρακτορείου του τόπου προορισμού, θα έχετε να επιλέξετε και το μέσο μεταφοράς σας εκεί, συνήθως το αεροπλάνο, για την έκδοση εισιτηρίων του οποίου θα αναφερθώ σε κάτωθι παράγραφο!

Εάν αποφασίσετε να ταξιδεύσετε μεμονωμένα, με οδηγό το Διαδίκτυο, οργανώστε το ταξίδι σας, συλλέγοντας άπειρες πληροφορίες για τον τόπο. Ιστορία, κουλτούρα, ήθη και έθιμα, αξιοθέατα, χάρτες, καταλύματα, συγκοινωνίες κ.α.

Και αφού διαμορφώσετε τα θέλω σας, προχωρήστε στην διαμόρφωση ενός σκελετού προγράμματος με τα μέρη που θα επισκεφθείτε και το χρόνο που θέλετε να διαθέσετε σε αυτά. Και συνεχίστε κλείνοντας τα αεροπορικά εισιτήρια και τα καταλύματα που θα διανυκτερεύσετε, όλα μέσω του Διαδικτύου.

Πότε είναι καλύτερα να ταξιδέψω;

Φροντίστε να ρυθμίσετε το ταξίδι σας με βάση τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα. Καλό θα είναι να μην πάτε στην Ινδία το καλοκαίρι με την θερμοκρασία στα ύψη, και γενικά στην Νοτιοανατολική Ασία με τους μουσώνες που προκαλούν πλημμύρες.

Το αυτό και με τις περιόδους αιχμής με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, τις τοπικές εορτές, τα φεστιβάλ κ.λ.π. όπως το Πάσχα των Καθολικών, το Καρναβάλι στο Ρίο, η ανθοφορία των κερασιών στην Ιαπωνία κ.α.

Ασυζητητί στις περιόδους αιχμής δεν υπάρχει η εξυπηρέτηση που υπάρχει τις άλλες περιόδους, αλλά εάν θέλετε οπωσδήποτε π.χ. να παρακολουθήσετε τις Χριστουγεννιάτικες τελετές ή το Τιμκάτ στην Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, θα ανεχτείτε τον συνωστισμό, τις ελλιπείς εξυπηρετήσεις, κ.λ.π..

Ελέγξτε έγκαιρα την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας

Προφανώς χρειάζεστε το διαβατήριό σας για να ταξιδέψετε, και θα πρέπει να τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης του καθώς, σε περίπτωση που χρειάζεται ανανέωση, η διαδικασία χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα και πιθανόν να διακινδυνεύσετε να χάσετε το ταξίδι σας. Και μην ξεχνάτε, ανανέωση χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν την λήξη του και πρέπει να είναι έτοιμο πριν το κλείσιμο των εισιτηρίων!!

Επιλέγοντας μεταφορικό μέσο

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας μεμονωμένα ή με τοπικό πρακτορείο εκεί, θα πρέπει να κλείσετε εσείς τα αεροπορικά σας εισιτήρια. Οι τιμές των εισιτηρίων διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και πολλές φορές οι διαφορές είναι σημαντικές. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανά τακτά διαστήματα κάνουν αξιόλογες προσφορές για ορισμένους προορισμούς. Φυσικά η καλύτερη εποχή των προσφορών είναι προς το τέλος της κάθε τουριστικής σεζόν, είτε του τόπου σας είτε του τόπου προορισμού.

Επιλέγοντας ένα εισιτήριο θα πρέπει να εξετάσετε όχι μόνο την τιμή του, αλλά την ασφάλεια και την αξιοπιστία της εταιρείας, καθώς και πόσες στάσεις πρόκειται να γίνουν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, αφού αρκετές καθυστερήσεις πτήσεων μπορεί να ανατρέψουν τον προγραμματισμό σας. Επίσης στις περιόδους αιχμής οι εταιρείες συνηθίζουν το overbooking, δηλαδή να πωλούν περισσότερα εισιτήρια από τις θέσεις που διαθέτει το αεροσκάφος με την προοπτική -ίσως- να επιλεγεί μεγαλύτερος τύπος αεροσκάφους. Σε αντίθετη όμως περίπτωση συμβαίνει συχνά να μένουν εκτός πτήσης οι επιβάτες που δεν επιβεβαίωσαν (reconfirmation) τα εισιτήριά τους εγκαίρως: αυτή θα είναι και η άμεση προτεραιότητα φτάνοντας στον προορισμό σας. Eνα ακόμα μικρό μυστικό καλής αγοράς είναι τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής όπου - αν και εφόσον είστε τύπος της περιπέτειας - πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο την τελευταία στιγμή μπορείτε να αγοράσετε (αν υπάρχει) το αδιάθετο εισιτήριο με σημαντικότατη έκπτωση!

Μέχρι να ετοιμάσετε βαλίτσες

Συνεχίστε την ενημέρωση, μάθετε όσον το δυνατόν περισσότερα για τον τόπο που επιλέξατε! Κρατήστε σημειώσεις από τα πάντα και αποθηκεύστε τα στο κινητό και στο tablet σας - αν το πάρετε μαζί σας!

Όσο για τους χάρτες που θα χρειαστείτε, κατεβάστε τους και έχετέ τους στο κινητό σας, ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε, είτε έχετε σήμα είτε όχι, είτε έχετε διαθέσιμα MB στο κινητό ή όχι.

Τέλος φροντίστε έγκαιρα να ετοιμάσετε τα φωτογραφικά σας!! Ελέγξτε την κάμερα σας από πιθανές παθογένειες πχ. σκόνη, ώστε να προλάβετε να γίνει το απαραίτητο service. Επίσης ελέγξτε τους φακούς σας και φροντίστε για την επάρκειά σας σε μπαταρίες και κάρτες, ανάλογα με την χρονική διάρκεια του ταξιδιού σας!

Είστε έτοιμοι …………

Βρήκατε τον προορισμό των ονείρων σας, την άριστη παρέα, προετοιμάσατε το ταξίδι όλοι μαζί, ετοιμάστε βαλίτσες και ……….φύγατε!! Μη φοβηθείτε λεπτό το ότι δεν θα τα καταφέρετε, λόγω του ασυνήθιστου του ταξιδιού.

Οι εσχατιές του κόσμου σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε…. ζήστε το διαφορετικό!!

TOP